Liziméterek

 

Legújabb monolitikus lizimétereink vízmérleg meghatározáshoz és anyagtranszport vizsgálatok céljára lettek kifejlesztve.

 

A liziméterek precíziós mérlegrendszerrel vannak ellátva, mellyel valamennyi csapadékforma, az evapotranspiráció és a beszivárgás 0,01 mm pontossággal mérhető nagy időbeli folbentással. Így lizimétereink különösen alkalmasak talajvízutánpótlódás és más talajvíz függő vizsgálatok céljára, akárcsak modellkelibrációhoz.

 

vízmérleg, anyagmérleg

Vízmérleg
P + I – ET – D - ΔS = 0

Anyagmérleg
Dep + F – V – L – ΔM = 0

 

Dep = atmoszférikus ülepedés (depozíció)
F = tr
ágyázás
V = v
egetációs anyagfelvétel és gázalakú veszteségek
L = k
imosódás
ΔM = anyagmérleg változása

 
Dep = P*Pc + I*Ic = D*Δc
D = b
eszivárgás
P = csapadék
c = a
nyagkoncentráció
I = ö
ntözés

 

Forrás: Dr. Johann Fank, JOANNEUM RESEARCH Forschungsgesellschaft mbH

 

Négy standard lizimétertípust kínálunk, melyek konstrukciója, felszereltsége, műszerezettsége és adatgyűjtő, kiértékelő rendszere specifikus alkalmazási célokra lett kialakítva:

 

Hydro-liziméter

Hydro-liziméter

Meteoliziméter

Meteo-liziméter

 

Szabadföldi liziméter

Szabadföldi liziméter

 

Agro-liziméter

Agro-liziméter

 

Liziméterek konstrukciója

 

A liziméterek keresztmetszete kör alakú, 1 m2 alapterületű. A monolit magassága a legtöbb liziméter esetében 1 m, ill. a tudományos szabadföldi litiméter esetében 2 m.

A szabadalmaztatott x-y-z-szabályzó szerkezet segítségével a liziméter mindig megfelelően pozícionálható. Ezáltal a liziméter és a kehely közötti gyűrűstér nagysága mindössze kb. 1 cm.

 

Meteo-liziméter pozícionálása

Meteo-liziméter pozícionálása

Tudományos szabadföldi liziméter telepítése

Tudományos szabadföldi liziméter telepítése

 

Mátrixpotenciál átvitel a liziméterekben

 

Az korábbi gravitációs lizimétereknél a talajoszlop talpmélységében szabadon szivárgó víz feltételezéséből indulnak ki, mely ritkán fedi a valóságot. A szabadföldi körülményeknek megfelelő szivárgási ráta elérése érdekében, a talajoszlop talpsíkja felett szilicium-karbid (SIC) porózus szívógyertyákat építünk be. Ezek segítségével a környező talaj 95/195 cm mélységben mért mátrixpotenciálját egy szabályzott szivattyú segítségével átvisszük a liziméterre. A szívógyertyák segítségével természetesen akár mesterséges  talajvízszint is beállítható a liziméterben.

 

Szívógyertyák beépítése

Szívógyertyák beépítése

Szívógyertyák elrendezése

Szívógyertyák elrendezése

 

Liziméterek telepítési eljárása

 

A liziméter-henger talajba történő leszúrása egy négy-munkahengeres szinkronvezérlésű hidraulikus szerkezet segítségével történik, a liziméter vágóélének folyamatos optikai kontrollja mellett. Az üregek, kövek és gyökerek eltávolítása, korrekciója kézimunkával történik, mely által biztosítható a talaj és a liziméter falának kifogástalan kontaktusa. A liziméter emelése és elfordítása egy centrálisan elhelyezett tengely mentén történik keresztirányú erő alkalmazása nélkül, így elkerülhető minden deformáció és hasadékképződés.

 

Hydro-liziméter leszúrása

Hydro-liziméter leszúrása

Tudományos szabadföldi liziméter daruzása

Tudományos szabadföldi liziméter daruzása

 

Kapcsolódó oldalak - ugrás a következő helyre: