PCB gyorstesztek

 

 

PCB gyorstesztek

 

PCB helyszíni gyorstesztek és klorid analizátor talaj, olajok és felületi minták vizsgálatához

A Dexsil első PCB (poliklórozott bifenil) tesztkészlete a Clor-N-Oil 50, melyet 1983-ban mutattak be, azóta standard módszerré vált, a transzformátorolajak PCB tartalmának meghatározására. Az eredeti 50 ppm-es készlet mellett, már 20, 100 és 500 ppm-es tesztkészletek is kaphatóak. A Clor-N-Oil készletek megjelenése óta számos fejlesztés történt, beleértve az „eldobható ampulla” bevezetését, mely lehetővé tette, hogy a teszt megfeleljen az USEPA TCLP szabványnak, és amely lehetővé teszi, hogy a tesztet a közönséges szemetesbe is kidobhassuk. A Clor-N-Oil-ból természetes módon származik a Clor-N-Soil teszt, mely a PCB-k jelenlétét mutatja ki a talajokban. A Clor-N-Soil tíz perc alatt megmondja, a talajminta 50ppm-nél több vagy kevesebb PCB-t tartalmaz-e. Amennyiben olajak, talaj, víz, vagy felszínről letörölt anyag PCB tartalmának kvantitatív mérésére van szükség, a hordozható L2000 DX Klorid Analizátor, 2-től 2000 ppm-ig, vizes minták esetén 10-2000 ppm-ig digitálisan megjeleníti a PCB koncentrációját. Az L2000 DX mérési folyamata nagyjából ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a Clor-N-Oil vagy a Clor-N-Soil teszteké, viszont alacsonyabb a kimutatási határa és a mintatípusok tekintetében szélesebb körben alkalmazható.

A Dexsil Wipe Test Kit az L2000 műszerrel együtt használható, vagy laboratóriumi, GC mérésekhez történő mintavételre alkalmazható. A Wipe Test készletek számos elemből állnak, melyek megkönnyítik a felületekről történő mintavételezést. E a készleteket úgy tervezték, hogy használatukkal teljesmértékben elkerülhetővé válik a minták kereszt-szennyeződése, és egyszerűen követhető az EPA mitavételi protokollja. Tároló üvegcsék, csipeszek, gézpárnák, kromatográfiai tisztaságú hexán üvegcsék kaphatóak minden egyes méréshez. A keresztbe szennyeződés lehetősége így megszűnt, illetve a gyúlékogy, lobbanékony folyadékok szállításának veszélyessége is nagymértékben csökkent. Egy transzformátorból történő olaj-mintavétel egyszrű feladatnak tűnhet, viszont már magát az olajat is gyakran nehéz elérni. A Dexsil ezért kétféle eldobható pipettát készít, melyek elegendően hosszúak ahhoz, hogy a legtöbb transzformátorban el lehessen érni  az olajat, és elegendően vékonyak, hogy beférjenek a nyomáskiegyenlítő szelepen. Minden pipetta több mint 10 ml tud felszívni, és 30 cm hosszú. Kívánt hosszúságú pipetta is rendelhető.

 

[Lap teteje - PCB gyorstesztekről általában]   [Clor-N-Oil - PCB gyorsteszt transzformátorolajokhoz]   [Clor-N-Soil - Talaj PCB gyorsteszt]

[L-2000 DX PCB\Klorid Analizátor - Olaj, talaj és felületi minták mennyiségi PCB elemzése]

[Kezdőoldal]   [Termékek]

 

Transzformátor olajok PCB-minősítése: CLOR-N-OIL

USEPA SW-846 METHOD 9079

 

PCB minősítő készletek elektromos szigetelő folyadékokhoz

 

Az elektromos szigetelő folyadékok PCB vizsgálataköltséges és időigényes feladat. A Clor-N-Oil teszttel végzett minősítéssegítségével elkerülhetjük, hogy a PCB-t nem tartalmazó folyadékokat isköltséges laboratóriumi vizsgálatnak vessük alá, így nagyobb számú vizsgálatot végezhatünk alacsonyabb költségráfordítással.

A transzformátorolajak vizsgálatához, négy különbözőkoncentrációtartományban működő Clor-N-Oil teszt áll rendelkezésre: 20 ppm, 50 ppm, 100 ppm és 500 ppm. Annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő hibás negatív eredmény, a gyártó, az összes Clor-N-Oil tesztet, Aroclor 1242-vel kalibrálja. Az Aroclor 1242 az elektromos szigetelő folyadékokban található Aroclor-ok legkisebb klórtartalmát (42 tömeg%) tartalmazza. Így, az Aroclor 1242-vel történő kalibráció, a felhasználó számára a legrosszabb körülmények között is megbízható eredményt biztosít. Amennyiben a Clor-N-Oil teszt színe lilára változik, biztos lehetbene, hogy a vizsgált minta PCB koncentrációja a kimutatási határ alatti.

Világviszonylatban, a legtöbb áramszolgáltató már beépítette a Clor-N-Oil teszteket a PCB vizsgálati eljárásába, mellyel időt és laborkötségeket tudnak megtakarítani. Egy nagy áramszolgáltató, mely e tesztkészleteket alkalmazta több, mint 300 000 gyanús transzformátor vizsgálatára és minősítésére, részletes elemzést készített a Clor-N-Oil tesztek és a GC mérések összehasonlítására. Az összes megviízsgált minta kb. 93%-a negatívnak bizonyult (<50 ppm), melyeket nem volt szükséges tovább vizsgálni. Ilyen arány mellett, a Clor-N-Oil teszt használata 1,4-3,7 millió dollár megtakarítást ereményezett minden 100 000 megvizsgált transzformátor esetén.

A terepi használatra tervezett -N-Oil teszt, gyors, pontos módszer az elektromos szigetelő folyadékok PCB tartalmának vizsgálatához. Minden egyes teszt, mely elfér egy zsebben, minden szükségeset tartalmaz, mellyel 5 perc alatt elvégezhető a vizsgálat. Az összes, előre kimért reagens üvegampullákban van lezárva, így biztosítva van a biztonságos tárolás, a gyors, következetes és pontos eredmény.

 

Termék megnevezése

Cikkszám

Clor-N-Oil 20

CL-020

Clor-N-Oil 50

CL-050

Clor-N-Oil 100

CL-100

Clor-N-Oil 500

CL-500

 

Letöltések:

VIDEO

Clor-N-Oil kolorimetriás tesztkészletek színváltása:
pozitív, negatív ill. nem értékelhető teszt

 

Megjegyzések: A video file betöltése néhány percet igénybe vehet.

Amennyiben a böngészője a video-t nem játsza le, engedélyezze az Active-X vezérlők futtatását,

és/vagy töltse le és telepítse az ingyenesen használható (Freeware)

K-Lite Codec Pack (Basic, Standard, Full vagy Mega változatának) legfrissebb változatát!

 

 

Transzformátorolaj PCB terepi gyorsteszt

 

Transzformátorolajok előfordulása

 

Clor-N-Oil 500 Transzformátorolaj PCB terepi gyorsteszt készlet

 

Transzformátorolaj PCB terepi gyorsteszt készlet

 

[Lap teteje - PCB gyorstesztekről általában]   [Clor-N-Oil - PCB gyorsteszt transzformátorolajokhoz]   [Clor-N-Soil - Talaj PCB gyorsteszt]

[L-2000 DX PCB\Klorid Analizátor - Olaj, talaj és felületi minták mennyiségi PCB elemzése]

[Kezdőoldal]   [Termékek]

 

Talajok PCB tartalmának gyors, helyszíni vizsgálata: CLOR-N-SOIL

Talaj PCB tartalmának gyors helyszíni meghatározása

 

Talaj PCB tartalmának gyors helyszíni meghatározása

 

PCB minősítő készletek talajokhoz

 

A talajok elemzése nem csak költséges, de időigényes is. A további feladok meghatározása során, kritikus kérdés egy adott helyszínen a PCB szennyeződés koncentrációjának, kiterjedésének és elhelyezkedésének ismerete. A Clor-N-Soil terepi PCB tesztek segítségével, mindezekre a kérdésekre, a helyszínen, percek alatt választ kaphatunk.

 

A Clor-N-Soil egyönálló teszt készlet, mellyel egy terepen dolgozó technikus, további eszközök és segítség nélkül, tíz percen belül el tud végezni egy vizsgálatot. Az összes, előre kimért reagens üvegampullákban van lezárva, így biztosítva van a biztonságos tárolás, a gyors, következetes és pontos eredmény. A teszt készlettel bármilyen típusú talajt vizsgálhatunk, beleértve a homokokat, a feltalajokat, üledékeket és agyagokat, a hagyományos laboratóriumi vizsgálatok kötségének töredékéért.

 

Termék megnevezése

Cikkszám

Clor-N-Soil 500

CS-OIL

 

 

Olaj, talaj és felületi minták mennyiségi PCB elemzése: L-2000 DX PCB\Klorid Analizátor

USEPA SW-846 METHOD 9078 TALAJOKHOZ

 

Habár az L-2000 DX ugyanarra a kémiai alapra támaszkodik, mint a Clor-N-Oil tesztek, egy kolorimetrikus reakció helyett, az L-2000 DX egy ionszelektív elektródát használ a mintában lévő szennyezés mennyiségi meghatározására. Transzformátor olajakból, talajokból, vízből és felületről származó minták elemzése lehetséges. Olajak és talajok esetén 2-2000 ppm, víz esetén 10-2000 ppm, míg felületről származó minták esetén 2-2000 μg/100 cm2 mérési tartományban lehet a mérni. A nagyméretű (2 sor x 16 karakter), háttér világítású LCD kijelző, minden megvilágítás mellett könnyen olvasható. A kijelzőn tisztán olvashatóak a használatban lévő programra vonatkozó információk, a mértékegységek és a koncentráció értékek. Az L-2000 DX analizátorban előre be vannak programozva az Aroclor-ok fő típusaira és a leggyakoribb klórozott peszticidekre és oldószerekre vonatkozó konverziós tényezők, hígítási tényezők, és zavaró komponensek. Az előre eltárolt programok könnyen kiválaszthatóak a menüből, melyekkel a gyakori klórozott szerves komponensek rutinmérése végezhető. A kevésbé általános komponensek elemzésére, illetve egyéni beállításokkal történő mérésre, a felhasználó által definiált programok készíthetőek és tárolhatóak. A mérési eredmények eltárolhatóak későbbi párhuzamos porton át történő nyomtatás, vagy RS-232 porton át PC-re való áttöltés céljából, vagy közvetlenül kinyomtathatóak, a műszerbe épített 40 karakter széles hőpapíros nyomtatón. Az analizátor tölthető akkumulátorokkal működik, így teljes mértékben alkalmas mobil alkalmazásokra, még olyan helyeken is, ahol nincs lehetőség elektromos hálózatra csatlakozni.

L-2000 DX PCB/Klorid analizátor készlet

L-2000 DX PCB/Klorid analizátor készlet

 

Egyszerű, gyors és pontos

 

Betanulás

 

Az L-2000 DX-et nem szakemberek is tudják használni, mindlaboratóriumi, mind terepi körülmények között. Az egyetlen szükséges tanulás, aműszerhez adott használati útmutató lépésről-lépésre történő áttanulmányozása.

 

L-2000 DX analizátor talajok, olajok és felületi minták PCB- ill. kloridtartalmának kvantitatív meghatározásához

Mérési idő

Egy olajminta elemzése kb. öt percet vesz igénybe, míg egy talaj-, víz- vagy felületi minta esetén kb. tíz percre van szükség. Ezzel elkerülhetjük, hogy a laboreredményekre napokig, vagy akár hetekig kelljen várakozni. A helyszínen dolgozó szakember, szükség esetén azonnal cselekedni tud, hogy biztonságba helyezze a felszerelést, izoláljon egy helyszínt, vagy eltávolítsa a szennyezett talajt. A műszert minden mérési nap kezdetén kalibrálni kell, mely kb. két percet vesz igénybe. A kalibrációt követően egy „nullás” minta mérése következik, így meg lehet bizonyosodni a műszer helyes működéséről, és biztosítani lehet az alapvonalat a pontos mérésekhez alacsony koncentrációk esetén is.

A mérési metódusba a „nulla szint” levonása is be van építve, mely minden kalibrációkor frissül. A minta előkészítés magába foglalja a PCB extrakcióját a talajból, vízből vagy a felületről való letörléshez használt anyagból (nem szükséges olajak esetén) és a minta reakcióba vitelét, egy Na reagenssel, hogy a klorid iont felszabadítsuk a PCB-ből. Az így nyert klorid mennyiségét határozzuk meg az L-2000 DX analizátorral. Egyszerre több minta előkészítése folyhat, melyek mérése aztán, mintánként kevesebb, mint egy percet vesz igénybe. A minták későbbi időpontban történő előkészítése és mérése is lehetséges. Egy kezelő kb. 100 olaj-, vagy 50 talaj- vagy felületi minta elemzését tudja elvégezni egy nyolcórás munkanapon.

 

Validáció

Számos vizsgálat során hasonlították össze az L-2000 DX által produkált eredményeket a hagyományos GC mérések eredményeivel. Mind terepen gyűjtött, mind laboratóriumban előállított mintákon végeztek méréseket e vizsgálatok során. Egy konkrét EPA vizsgálat kitűnő korrelációt mutatott ki a GC/MS-sel és az L-2000 DX-szel mért eredmények között. Valójában, az L-2000 DX precízebbnek bizonyult a dupla minták mérésekor, mint a GC módszer. Más, független cégek mérései is hasonló eredményeket mutattak ki. Az egyik ilyen tanulmány eredményeit, a következő táblázat mutatja be.  

 

Felületi minták laboratóriumi GC méréseinek és az L-2000-rel történt méréseinek összehasonlítása

 

Minta azonosító

sorszám

GC mérések eredményei (ppm)

L2000 mérések eredményei (ppm)

 

83

79/76

 

21

22

 

12

14

 

300/375

357/326/327

 

29

27

 

106/134

116/117

 

3

7,6

 

9,3

7,2

 

1,5

5,2

 

99

93

 

7/9

13

 

3,6

12

 

4,2/6,2

2,9

 

290

254/265

 

L-2000 PCB/klorid analizátor

Cikkszám

LP-2000 analizátor 40 db olaj reagensel együtt    

LP-200-01

LP-2000 analizátor 20 db talaj reagensel együtt  

LP-200-02

 

 

L-2000 reagensek

Cikkszám

40 db olaj reagens

LP-ORK-40

200 db olaj reagens

LP-ORK-BP

20 db talaj reagens

LP-SRK-20

200 db talaj reagens

LP-SRK-BP

40 db felületi minta reagens

LP-RUR-40

200 felületi minta reagens 

LP-SUR-BP

 

Tartozékok PCB vizsgálatokhoz

 

A mintavételhez és szállításhoz való cikkek megszűntetik a PCB vizsgálatokkal járó gondokat.

A keresztbeszennyeződés, a rosszul záró edények, az olajhoz való hozzáférés nehézségei és a veszélyes reagensek, mind problémákat okozhatnak a PCB-k mintavételezésekor. Az itt felsorolt Dexsil termékek segítenek kikerülni a csapdákat.

 

Felületi mintavevő kendő készlet

 

A Dexsil felületi mintavevő kendő készlet mindent tartalmaz,amire szükség van egy laborvizsgálathoz szükséges felületi minta precíz megvételéhez. A különféle felületekhez illeszkedő, 100 cm2 felületű, négyzet, téglalap és kör alakú, egyszerhasználatos sablonok állnak rendelkezésre, a pontos felületről történő mintavételhez. Egyszerhasználatos csipeszek, gézpárnák és tároló üvegcsék, illetve lezárt ampullákban lévő kromatográfiai tisztaságú hexán tartozik minden egyes teszthez. A készlet ezenkívül vegyszerálló kesztyűket, biztonsági szemüveget is tartalmaz.

 

Termék megnevezése

Cikkszám

Felületi mintavevő kendő készlet

WT-KIT

 

Üvegcsék, cimkék és szállító dobozok

 

Dexsil PCB-mentes 20 ml-es mintavevő üvegeket kínál, az olajminták tárolására és szállítására. A PCB-k, a PCB-vel szennyezett és nem szennyezett felszerelések megjelölésére szolgáló címkéket kínálunk. Azon ügyfeleink részére, akik a Dexsil laboratóriumát kívánják igénybe venni, a teszt készletekben, postai dobozokat is találnak.

 

Termék megnevezése

Cikkszám

PCB mintaüvegek

MS-VIA-LS

PCB-mentes címkék <50 ppm

MS-PCB-00

PCB-vel szennyezett címkék 50-500 ppm

MS-PCB-01

PCB címkék >500 ppm

MS-PCB-02

Postai doboz 8 mintaüveggel

GC-SVM-01

 

Felületi mintavevő kendő készlet

Fellületi mintavevő kendő készletek

Bellows típusú mintavevő pipetták

 

Dexsil két típusú egyszerhasználatosmintavevő pipettát kínál, a transzformátorokból történő mintavételhez. Az egyik, melynek a csöve ¼ ’’ (6,5 mm) átmérőjű és merev, elsősorban olyan transzformátorok esetén használatos, melyekhez felülről lehet hozzáférni. A mási típus, melynek a csöve 5/32 ’’ (4 mm) átmérőjű és hajlékony, olyan esetekben használatos, ahol a nyomáskiegyenlítő szelepen, vagy a transzformátor oldalán lévő, újrazáródó lyukon keresztül történik a mintavétel. Minkét típusú pipetta, standard, 30 cm-es, vagy egyénileg rendelhető hosszban kapható.

 

Termék megnevezése

Cikkszám

Merev csövű Bellows pipetta

BP-STF-01

Hajlékony csövű Bellows pipetta

BP-FLX-01

 

Mintavevő pipetták

 

Merev és hajlékony csövű Bellows típusú mintavevő pipetták

 

[Lap teteje - PCB gyorstesztekről általában]   [Clor-N-Oil - PCB gyorsteszt transzformátorolajokhoz]   [Clor-N-Soil - Talaj PCB gyorsteszt]

[L-2000 DX PCB\Klorid Analizátor - Olaj, talaj és felületi minták mennyiségi PCB elemzése]

[Kezdőoldal]   [Termékek]