Talajok szénhidrogén-taralmának kvantitatív meghatározása

PetroFLAG terepi gyorsteszt készlet

USEPA SW-846 Method 9074

Talaj TPH tartalmának terepimeghatározása

Laboratóriumi módszerekkel, a talajok szénhidrogéntartalmának meghatározása időigényes és költséges feladat. A laboratóriumi módszerek, mint az EPA 8015-ös módszer, nagyon drága, és egy vagy két hetet vesznek igénybe. Ezzel a módszerrel vizsgált minták, elemzési eredményei vagy a benzinekhez, vagy a gázolajokhoz közeli lánchosszúságú szénhidrogének mennyiségére korlátozódnak. Amennyiben erre a két tartományra korlátozódik az analízis, a szénhidrogének nehezebb frakciói, mint a fűtőolaj, motorolajak, hidraulikaolajak, hajtóműolajak, transzformátorolajak és zsírok, „láthatatlanok” maradnak az elemzés során, és a talajminta tisztának minősül, még akkor is, ha nehezebb szénhidrogénekkel szennyezett is.

A 418.1 módszer volt az egyetlen széles spektrumú TPH meghatározási módszer talajok vizsgálatára. Habár ez a módszer, száraz talajok esetén elég pontos, nedves talajok esetén az extrakció hatékonysága akár 10% alá is csökkenhet. Ez, hogy a nedves talajok szénhidrogén tartalma nehezen vihető oldatba, téves negatív eredményeket okozhat. A 418.1 módszer ezenkívül, klórozott oldószert (freont) alkalmaz extraháló oldószer gyanánt. A freon nem csak, hogy veszélyezteti a környezetet, de a beszerzési ára is igen magas.

Az analízist végzőnek most már van más választása is. Egy, a környezet szempontjából veszélytelen, olcsó, terepen is használható teszt: a PetroFlag. A PetroFlag módszer, egy terepi, hordozható tesztkészlet a talajok teljes szénhidrogén tartalmának (TPH) meghatározására. Ez a tesztkészlet egyben biztonságos és egyszerű használatot is biztosít. A PetroFlag nem tesz különbséget az aromás és az alifás szénhidrogének között, hanem meghatározza az összes üzemanyag, olaj és zsír mennyiségét, mint teljes szénhidrogén tartalmat. Egy 10 grammos talajminta elemzéséhez három egyszerű lépést kell tenni, extrahálni, szűrni és elemezni.

A PetroFlag rendszer teljesen hordozható, terepi kivitelű. Minden, ami tíz talajminta vizsgálatához szükséges, kényelmesen szállítható a helyszínre egy aktatáska méretű hordozó kofferben. A PetroFlag rendszert, a USEPA SUV-846 Method 9074 számon szabványosították.

Egyszerű, gyors és pontos

PetroFLAG analizátor

A PetroFlag, könnyű, strapabíró, kézhez álló mérőműszer, mely 9 V-os elemmel üzemel. Egy alkáli elemmel 18 000 mérés végezhető. A műszer, a könnyű használat érdekében egy menürendszeren keresztül vezérelhető, a biztonságos adattárolás érdekében EEPROM memóriát használ. Az analizátorba 15 mérési beállítást programoztak, mely közül a felhasználó, a mérendő minta tulajdonságainak megfelelően választhat. A mérési beállítások a már lebomlóban lévő gázolajtól, a nehéz nyers olajakig terjedő tartományoknak felelnek meg. Az eredményeket, egy LCD kijelző jeleníti meg ppm mértékegységben. Az alsó kimutatási határ a szénhidrogének többségénél, 10-20 ppm, kivételt a bomlott gázolajak képeznek, melyek alsó kimutatási határa 1000 ppm. A standard 10 g-os mintamennyiséget használva, az analizátor, 2000 ppm koncentrációig tudja a szénhidrogének koncentrációját meghatározni. Amennyiben 2000 ppm-nél magasabb koncentrációkat kell mérni, a minta méretét csökkenteni kell, és az eredményhez a megfelelő szorzóval kell a kijelzett koncentrációt megszorozni.

PetroFLAG reagensek

A PetroFlag reagensek tíz tesztre elegendőek dobozonként. Minden dobozhoz tartozik egy kalibrációs készlet: egy „nullás” és egy 1000 ppm-es standard. A doboz pontosan illeszkedik, a terepi kofferben kialakított helyére, megkönnyítve ezzel az elhasznált reagensek pótlását. Az összes reagens előre kimérve, üveg ampullákba van zárva, az ellenőrzött pontosság biztosítása végett. A PetroFlag reagensek szabadalmazott összetételük folytán biztonságosak, és a normál laboratóriumi hulladékkal együtt kidobhatóak.

 

Extrakció

A PetroFlag extraháló oldat nagyon magas extrakciós hatásfokotbiztosít, minden talajtípus esetén, a durva homoktól a tengeri üledékekig és az agyagokig. A Dexsil extraháló folyadék, többféle oldószert tartalmaz, melyek mindegyike mentes a freonoktól és egyéb klórozott oldószerektől. Az extraháló folyadék biztonságos, és ártalmatlanítása a normál laboratóriumi hulladékokkal együtt történhet.

Csapadékképző oldat

A csapadékképző oldatot kifejezetten a szénhidrogéneklecsapatására készítették, mely segítségével a csapadék azonos méretű lemezkéket alkot, melyek véges időtartamon belül stabilak. A csapadékképző oldatot tartalmazó üvegcsét ezután az analizátorba lehet helyezni mennyiségi meghatározás céljából. Az előhívó folyadék biztonságos, és ártalmatlanítása a normál laboratóriumi hulladékokkal együtt történhet.

Mérési beállítások

Minden egyes mérési beállítás, egy adott meghatározandóanyagnak felel meg, pl. kerozinnak, gázolajnak, hidraulikaolajnak, stb. Az analízist végző személy választhatja ki, a feladathoz megfelelő mérési beállítást.

Speciális szűrők

A PertoFlag rendszer egyedi szűrőt alkalmaz, melynek nagyfelülete lehetővé teszi a magas agyagtartalmú talajok gyors és könnyű szűrését.

 

Termék megnevezése

Cikkszám

 PetroFlag Analizátor hordkofferben

 PF-MTR-01 (az induló készletben 10 teszt benne foglaltatik)

 PetroFlag Reagensek

 

      10 talajteszt

      PF-SRP-10

      40 talajteszt

      PF-SRP-CS

      (minden10 teszthez tartozik egy kalibrációs készlet)

 

 

 

      12 kalibrációs reagens

      PF-CAL-12

      48 kalibrációs reagens  

      PF-CAL-CS