SL-10 inerciaszivattyú

 

Az SL-10 inerciaszivattyú kifejezetten felszínalatti víz mintavételére kiefjlesztett szivattyú.

 

Az inerciaszivattyúk egyszerű, megbízható szivattyúk, melyek működési elvét a jobboldali ábra szemlélteti. A szivattyú egy tömlőből, a cső alján található lábszelepből, és egy – a felszínen lévő – a szivattyúzást biztosító, a cső fel-le mozgatását végző mechanizmusból áll. Mikor a cső, és vele együtt a lábszelep lefele mozdul, a víz beáramlik a csőbe, majd mikor azok felfele mozdulnak, a lábszelep lezár, így a víz felfele mozdul a csővel együtt. A cső fel-le mozgatása során, a saját tehetetlensége biztosítja a víz felemelését.

Előnyei más szivattyútípusokkal szemben:

  • Azon ritka mintavevő szivattyúk közé tartozik, mely alkalmas nem  csak NÁ 50 vagy 63 mm átmérőjű megfigyelőkutakból, hanem akár 1-2 cm átmérőjű piezométerekből és úgynevezett "direct-push" szondákból történő minmtavételre is.
  • További nagy előnye, hogy a felszívó szivattyúkkal ellentétben - mint pl. a perisztaltikus szivattyúk - akár 25 m mélységből is képes felemelni a vizet!
  • A centrifugálszivattyúkkal ellentétben, nem árt neki a szállított vízben esetlegesen előforduló nagy mennyiségű lebegőanyag, úgy mint a homok vagy iszap sem.
  • Mivel a szállított folyadék kizárólag a lábszeleppel és a tömlővel érintkezik - tehát a szivattyú más alkatrészeivel nem - ezek cseréjével a keresztkontamináció lehetősége teljes biztonsággal kizárható. Vessük csak össze egy klasszikus búvárszivattyúval, amibe pl. ha önálló fázisú szénhidrogén kerül, abból már teljes mértékben sohasem lehet eltávolítani a szennyeződést!
  • A fent ismertetettek révén kiválóan alkalmas úgynevezett "dedicated" mintavételezésre, vagyis egy olyan területen, ahol a megfigyelőkutak mintavételezése rendszeresen ismétlődik, valamennyi kútban telepítve (belógatva) hagyjuk a tömlőt végén a lábszeleppel, és az egyes mintavételek alkalmával nincs más teendőnk, csak a kútfejnél a kiálló tömlővégre csatlakoztatni a "szivattyút". Így a szennyezőanyagok egyik pontról másikra történő átvitele kizárt, és mivel nincs ki- és beépítés, egyúttal rengeteg munka, idő és pénz spórolható.