A Mini LT Leveloggerben – egyedülálló módon – az adatrögzítő egység, az elem, valamint a nyomás- és hőmérséklet-szenzor egy nagyon kicsi – 22 mm x 125 mm méretű – minimális karbantartást igénylő házba van beépítve.

A szigetelt, vízhatlan kialakítás védelmet nyújt a szivattyú hibája vagy villámcsapás okozta áramimpulzusok ellen, valamint jelentősen leegyszerűsíti a karbantartást.

A Leveloggerek kitűnő flexibilitást nyújtanak más vízszintmérőkhöz képest. Telepíthetők egyszerűen egy huzallal felfüggesztve, vagy adatkábellel, mellyel az adatok egyszerűen letölthetők és a műszer újraprogramozható, a vízből való eltávolítás nélkül.

Az egyszerű huzal használatával tovább csökkennek a költségek, és lehetséges a rejtett, zárt elhelyezés, az esetleges rongálások ellen.

A kb. 10 év élettartamú elem, a nagy pontosság és a hosszú idejű stabilitás teszik a Leveloggert a megfigyelő és termelő kutak, fúrólyukak, tavak, folyók, tartályok, kikötők, stb. ideális vízszintmérő és -regisztráló eszközévé.

A Leveloggerek alábbiakban ismertetett három modellje különféle mérési tartományokban áll rendelekzésre.

A teljesen automatikus, könnyen programozható Levelogger tetszés szerinti időintervallumonkénti méréseket tesz lehetővé akár 0,5 másodperces mintavételi sűrűséggel. A „nem-körbeforduló” memória révén kizárt az adatok felülírása. Az egyszerűen kezelhető szoftver segítségével logaritmikus és eseményfüggő mintavételezés is beállítható.

 

Felhasználási területek

Pontos, megbízható és egyszerűen használható

Infravörös adatátvitel

Felhasználóbarát szoftver

Telemetrikus rendszerek

A leveloggerekhez telemetrikus rendszereket is kínálunk. Ezek egyike az AMP analóg celluláris rendszere, mely széles területű, nagy távolságú telemetrikus lefedettséget tesz lehetővé. Ez a felhasználó által vezérelt központi számítógépes rendszerrel történő használatra lett kifejlesztve. A szoftver max. 100 távoli Leveloggert tud vezérelni, különböző szelektálható automatikus mintavételi időprogramokkal, valamint felső és alsó vízállás riasztással.

 

Mini LT Levelogger nyomást és hőmérsékletet mér; hőmérséklet adatokat és hőmérséklet-kompenzált vízszintadatokat jelenít meg. A mintavétel történhet időben lineárisan, logaritmikusan, vagy eseményfüggően, maximálisan 2 x 24.000 adat tárolásával. Üzemi hőmérséklet-tartomány -10°C-tól 40°C-ig, mérési pontosság 0,1%.

 

A Barologger az LT Leveloggerhez hasonló specifikációjú és működésű, olcsó kivitelű modell, alacsony 1,5 m-es méréstartománnyal, mely a légnyomás nyomás megfigyelésére szolgál. A hagyományos légkábeles módszerekhez képest sokkal pontosabb és egyszerűbb légnyomás -ompenzációt tesz lehetővé, időeltolódás nélkül.

 

Az LTC Levelogger nyomást, hőmérsékletet és vezetőképességet mér; a hőmérséklet-kompenzált vízszint és vezetőképesség adatokat, valamint a hőmérséklet adatokat jeleníti meg. A mintavétel történhet időben lineárisan, vagy eseményfüggően, maximum 3 x 16.000 adat tárolásával

 

Szoftver

 

A Leveloggerek asztali vagy hordozható számítógép és egy optikai olvasóegység segítségével programozhatók. A szoftver DOS valamint Windows95 és annál újabb operációs rendszerekhez áll rendelkezésre. A szoftver telepítése, valamint használata nagyon gyors és egyszerű.

A szoftver valamennyi típusú leveloggerhez használható, beleértve a korábbi gyártmányokat is. A helyszín, a felhasználó és a mintavételi információk rögzítésére elegendő hely áll rendelkezésre. A Leveloggerek összehangolhatók a számítógép órájával. A mérés azonnali vagy későbbi időpontban történő indítása is programozható. Az elem várható élettartama 8-10 év a mintavételi sűrűség függvényében; a hátralevő élettartamot a program kijelzi.

A lineáris mérési idoköz 0,5 másodperc és 99 óra közt tetszőlegesen megválasztható. A Leveloggerek időben lineáris mintavétel mellett rendelkeznek eseményfüggő és 3 logaritmikus mintavételi lehetőséggel is.

A Windows alapú szoftver és a barologger segítségével nagy pontosságú, problémamentes légnyomás kompenzáció végezhető. Rendelkezésre áll az ún. „légnyomás kompenzáció varázsló” is, mely a más programok számára történő adatexport előtt használható.

A szoftver lehetővé teszi az adatok azonnali megtekintését grafikon vagy diagram formátumban, vagy az adatok egyszerű letöltését későbbi felhasználásra, valamint a táblázatba, vagy adatbázisba történő exportálást további feldolgozás céljából.

 

A Levelogger működése

 

A Leveloggerek programozásához egy optikai olvasó szükséges. Az első Leveloggert az asztali vagy hordozható számítógéphez csatlakoztatott olvasóba helyezzük. Ezután kitöltjük a program képernyőjén a helyszínre és a választott mintavételi rezsimre vonatkozó különböző mezőket.

A Leveloggerek indíthatók azonnal, vagy későbbi idopontra időzítve. A vízszintmérők tehát előre programozhatók, és ezt követően későbbi idopontban szállíthatók a helyszínre. Időzített indítás esetén nem használ fel memóriát a mérés kezdete előttt. Azonnali indítás esetén az adatgyűjtő már a telepítést megelőzően működni kezd.

A mérés megkezdésekor viszonyításként valamennyi kútban manuálisan meg kell mérni és feljegyezni a vízszinteket. Amennyiben a légnyomás mérésére Barologgert használunk, azt helyszínenként egy ponton a legmagasabb vízállás fölé kell telepíteni.

Közvetlen adatkábel használata esetén egy PC adatkábel és egy hordozható számítógép segítségével az adatok bármikor megtekinthetők, és a Leveloggerről letölthetők.

Az egyszerű huzalon felfüggesztett Leveloggerekből történő adatletöltéshez azokat ki kell emelni a kútból, és a számítógéphez csatlakoztatott optikai olvasóba kell helyezni. Ez történhet akár az irodába visszaérkezve, akár a helyszínen, hordozható számítógéppel. A Levelogger a gyűjtött adatokat egészen az újraprogramozásáig megőrzi.

 

LTC Conductivity Levelogger

 

Az LTC Levelogger a standard LT Levelogger nyomás- és hőmérséklet-érzékelőjén kívül rendelkezik vezetőképesség-szenzorral is. Rendelkezik lineáris vagy eseményfüggő mintavételezési lehetőséggel, valamint „vezetőképesség kalibrációs varázslóval” és „légnyomás kompenzáció varázslóval”. Kitűnően használhatók az alábbi esetekben:

 

 

Közvetlen adatkábel használata

 

Amennyiben valósidejű adatokra, ill. a Levelogger vízből történő kiemelése nélküli kommunikációra van szükségünk, közvetlen adatkábel használata lehetséges.

A közvetlen adatkábel alsó végén egy miniatürizált infravörös optikai olvasó található. A Levelogger tetején található „sapka” eltávolítása után, annak helyére csatlakoztatható az adatkábel. Az adatkábel felső végén egy infravörös csatlakozó található, mely egy PC adatkábel segítségével csatlakoztatható a hordozható számítógéphez. Ily módon lehetővé válik az adatok megtekintése, letöltése és/vagy a Levelogger terepen történő programozása.

A zárt, vízhatlan, légkábeltől és elektromos kábel-csatlakozástól mentes Levelogger valamennyi előnyét megőrzi a fenti módon! Az adatgyűjtő továbbra is védett marad valamennyi elektromos interferenciával szemben a Faraday-cella hatás révén, valamint minimálisak a kábelkezelési problémák is.

A közvetlen adatkábel jellemzői

 

Közvetlen adatkábel bármely – régi vagy új – Leveloggerhez kapható a következő szabvány méretekben:

15 m, 30 m, 60 m, 80 m, 100 m

Külön megrendelésre ezektől étérő hosszúságú kábelek is rendelhetők, melyek egy adott megfigyelési helyhez jobban alkalmazkodnak. A kábelek egy helyen, az adott hosszúságnál vannak jelölve. Extra – méterenkénti – kábeljelölések külön megrendelhetők, olyan helyzetekre, ahol a közvetlen leolvasású Leveloggereket változatos helyszíneken szeretnénk használni.

A Ø2,54 mm-es kábel HDPE burkolattal van ellátva, hogy erős és tartós legyen. A szabványos rozsdamentes acélból készült vezetőér révén a pontosságot a kábel nyúlása sem rontja.

A közvetlen adatkábel felső részén lévő csatlakozó 1”-os kút esetén kútsapkaként funkcionálhat. Ez a csatlakozó illeszkedik továbbá a 2 és 4”-os solinst Levelogger kútsapkákba is, valamint a felszínen egyéb helyzetekben is könnyen rögzíthető.

 

Egyszerű huzalos felfüggesztés

A Leveloggerek felfüggeszthetők egy egyszerű huzall segítségével is. Ez egy nagyon olcsó megoldás a telepítésre, és amennyiben a kútsapka zárható, a Leveloggerhez csak a speciális kulcs segítségével lehet hozzáférni.

A solinst átalakította az "Enviro Cap" típusú kútsapkát. Egy lyuk kialakításával lehetővé tette a légnyomás-változás kiegyenlítődését. A kútsapkán a Levelogger felfüggesztéséhez megfelelő lyuk is van. A sapka belecsúszik a kútcsőbe, és ott egy speciális kulcs segítségével lezárható.

Az Enviro Cap kútsapkák 2”-os és 4”-os kutakhoz is használhatóak.

 

Légnyomásmérés

 

A Leveloggerek vízoszlopmagasságban (cm) kifejezett abszolút nyomást mérnek (a víz nyomása + a légnyomás).

A vízszint változás meghatározásának legpontosabb módja, ha a mért értékeket – egy Barologger segítségével mért – légnyomás értékekkel kompenzáljuk. Ezzel a módszerrel elkerülhető az időeltolódás a kompenzáció során, illetve bármely más hiba, melyet a légzőőkábel nedvesedése, párakondenzációja, elfagyása, megtörése, illetve sérülése okozhatna.

A „Légnyomás-kompenzáció varázsló” a Levelogger Windows alapú szoftverében leegyszerűsíti a vízszint- és légnyomás-mérések összehangolását, a kihelyezett Leveloggerek és Barologger időben szinkronizált adatainak felhasználásával.

Végeredményként még megbízhatóbb, nagyobb pontosságú vízszintadatokat kapunk, mint légzokábeles műszerek használatával.

 

Levelogger – általános jellemzok

Nedvesített anyagok: Rozsdamentes acél és akulon

Elem élettartama: kb. 10 év a miontavételi sűrűség függvényében

Óra pontossága: 1 mp/nap-nál kisebb hiba

Üzemi homérséklet: -20 – 80 °C

Adatátvitel: RS232 (Infravörös optikai csatlakozó)

Mini Lt mérete: 22 x 125 mm

Mini Lt tömege: 160 g

LTC mérete: 22 x 260 mm

LTC tömege: 290 g

Jellemzo

Mini LT Levelogger

Barologger

Vezetoképesség LTC Levelogger

Modellek

F15, F30, F60, F100, F300

F5/M1,5

F100/C5, F100/C50, F330/C5, F330/C50

 

M5, M10, M20, M30, M100

 

M30/C5, M30C50, M100/C5, M100/C50

Memória

Nem-körbeforduló, Fash

Nem-körbeforduló, Fash

 

Maximális adat

2 x 24 000 lineáris

2 x 24 000 lineáris

3 x 24 000

 

2 ´ 19 000 esemény vagy log

2 ´ 19 000 esemény vagy log

 

Méréssűrűség

Lineáris: 0,5 mp - 99 óra

Lineáris: 0,5 mp - 99 óra

Lineáris: 1 mp - 99 óra

 

Logaritmikus: 19 óra, 116 óra 228 nap

Logaritmikus: 19 óra, 116 óra 228 nap

Eseményalapú

 

Eseményalapú

Eseményalapú

 

Vízszintérzékelő

Kerámia átvivő

Kerámia átvivő

Kerámia átvivő

Normalizálás

Automatikus hőmérséklet-kompenzáció

Automatikus

hőmérséklet-kompenzáció

Automatikus hőmérséklet-kompenzáció

 

(1%FS-ig -10 – 40 °C-ig)

(1%FS-ig -10 – 40 °C-ig)

(1%FS-ig -10 – 40 °C-ig)

Pontosság

0,1% FS (-10 – 40 °C-ig)

0,1% FS (-10 – 40 °C-ig)

0,1% FS (-10 – 40 °C-ig)

Vízszintingadozás tartomány

F15/M5 = 4 m

 

F100/M30 = 29 m

(tangerszinten)

F30/M10 = 9 m

 

F300/M100 = 99 m

 

F60/M20 = 19 m

 

 

 

F100/M30 = 29 m

 

 

 

F300/M100 = 99 m

 

 

Érzékenység

F15/M5 = 0,2 cm

 

F100/M30 = 1 cm

 

F30/M10 = 0,3 cm

 

F300/M100 = 2 cm

 

F60/M20 = 0,6 cm

 

 

 

F100/M30 = 1 cm

 

 

 

F300/M100 = 2 cm

 

 

Hőmérsékletérzékelő

Változó ellenállású szilikon

Változó ellenállású szilikon

Változó ellenállású szilikon

Mérési tartomány

-20 – 80 °C

-20 – 80 °C

-20 – 80 °C

Pontosság

0,1 °C

0,1 °C

0,1 °C

Érzékenység

0,01 °C

0,01 °C

0,01 °C

Vezetőképesség-érzékelő

 

 

4 elektródás platina szenzor

Normalizálás

 

 

Hőmérséklet-kompenzáció

-10 – 40 °C-ig

Fajlagos vezetőképesség 25 °C-ra normalizálva

Pontosság

 

 

1% FS

Érzékenység

 

 

0 – 5 mS/cm; 1 mS/cm

 

 

 

0 – 50 mS/cm; 10 mS/cm