"Ferret" olajlefölöző fázisszeparátor szivattyú
önálló fázisú szénhidrogén eltávolításához

A "Ferret" fázisszeparátor szivattyú egy új hatékony eljárást kínál az önálló fázisú felúszó szénhidrogén (LNAPL) eltávolítására kármentesítések során, vagy zsompokból, aknákból. 

Egyedi szeparátor szelepet használ, melynek segítségével sűrűsége alapján elkülöníti egymástól a szénhidrogént és a vizet. A "Ferret" olajlefölöző szivattyú így csak a szénhidrogént távolítja el, míg valamennyi vizet visszavezet a kútba, ezért nincs szükség nagy vízmennyiségek energia- és költségigényes mozgatására, tisztítására és befogadóba történő elvezetésére. 

A Ferret telepítése, beállítása és üzemeltetése a sűrített levegős működésnek, a kis átmérőnek és kis tömegének köszönhetően egyszerű és biztonságos.

Ferret olajlefölöző fázisszeparátor szivattyú

A Ferret olajlefölöző szivattyú nem használ hidrofób szűrőt, vagy szalagot, mely piszkos és csak viszkózus szénhirogének esetén használható. A Ferret kifejezetten talajvíz kármentesítések céljára lett kifejlesztve, melyeknél alapkövetelmény, hogy csak az olaj kerüljön lefölözésre vízkitermelés nélkül, a költséges víztisztítás és vízelvezetés elkerülése érdekében. A Ferret mára standarddé vált a fenti alkalmazások során. 

Az eltérő viszkozitás, ingadozó talajvízszint és a nehézkes terepi körülmények miatt az önálló fázisú felúszó szénhidrogének (LNAPL)lefölözése nehéz feladat.

Természetesen nnem létezik egyetlen olyen eszköz, mely optimális hatékonyságot nyújt valamennyi esetben. Ezért a gyakorlati alkalmazás tapasztalatai alapján hat különböző Ferret modell került kifejlesztésre a problémák megoldására.

"Nincsenek könnyű válaszok, de a Ferret a legjobb válasz"

  • Széleskörű használhatóság
  • Sűrűség szerinti megbízható fázisszétválasztás
  • Nincs hidrofób membrán
  • Magasfokú hatékonyság
  • Alacsony üzemeltetési és karbantartási költségek

A "Ferret" olajlefölöző fázisszeparátor szivattyú működése

 

A Ferret olajlefölöző fázisszeparátor szivattyú felépítése

 

olajlefölöző szivattyú beszívási ciklusa

 

Beszívási ciklus:

SŰRÍTETT LEVEGŐ KI
A szénhidrogén (narancssárga) és a víz (kék) belép a szívónyíláson. Miután a szivattyú megtelt, a víz alul gyűlik össze, a szénhidrogén cseppecskék pedig összeállnak és felúsznak felülre. Az alsó szelepgolyó felúszik a vízben, és lezárja az alsó szelepnyílást, ezzel meggátolva, hogy a víz a szivattyú alsó felébe jusson.

 

olajlefölöző szivattyú víz ürítési ciklusa

 

Víz ürítési ciklus:

SŰRÍTETT LEV. BE
A levegő nyomás lenyomja az alsó szelepgolyót, és a víz távozik a szivattyú alsó részén keresztül, miközben a felső szelepgolyó az olaj/víz fázishatáron úszik. Ezidő alatt a szivattyúban uralkodó alacsony nyomás zárva tartja a a termelőcső nyomásszelepét, így megakadályozva a víz felszínre szivattyúzását.

 

olajlefölöző szivattyú szénhidrogén ürítési ciklusa

 

Szénhidrogén ürítési ciklus:

SŰRÍTETT LEV. BE
Miután a víz a szivattyú alsó nyílásán keresztül távozott, a golyó lesűllyed a szénhidrogén aljára, ezzel lezárva az alsó szelepet. Ezt követően a nyomás emelkedni kezd a szivattyúban, majd a nyomásszelep kinyit, és így az olaj a szivattyú termelőcsövébe, azon keresztül pedig a felszínre jut.

 

A "Ferret" olajlefölöző fázisszeparátor szivattyú előnyei

 

  • 100%-ban sűrített levegős működés
  • Nincs hidrofób membrán. A "Ferret" szelepgolyó választja szét egymástól sűrűségük alapján az olajat és a vizet
  • Az olajlefölözési feladatnak megfelelően kapható különböző méretekben és működési módozatokban. 
  • Egyszreű telepítés és üzemeltetés
  • Alacsony üzemeltetési és karbantartási költségek

 

Határozza meg a területspecifikus jellemzőket, az adott szénhidrogén tulajdonságait

A Ferret Teszt-készlet sgítségével meghatározhatja az önálló fázisú felúszó szénhidrogén sűrűségét és viszkozitását. Ez a két jellemző határozza meg, hogy a Ferret technológiával történő olajlefölözés hatékony lesz-e az adott esetben, és segít a legoptimálisabb hatékonyságú Ferret-típus kiválasztásában.
Ezt a "csináld magad" készletet egszerű illusztrrált használati utasítással együtt szállítjuk. Miután meghatározta a szénhidrogén fizikai jellemzőit, kollégáink segítenek a megfelelő szivattyútípus kiválasztásában.

Ferret teszt-készlet az olaj sűrűségének és viszkozitásának meghatározására

Műszaki specifikáció

A MEGFELELŐ FERRET TÍPUS KIVÁLASZTÁSA
100 mm-nél nagyobb átmérőjű kutak 50 mm-nél nagyobb átmérőjű kutak
programozható automata
Típus Nagy hozamú Nagy hozamú úszó szívónyílással Standard Standard úszó szívónyílással Standard Standard úszó szívónyílással
Cikkszám HIWS42 HIWSFI12 AIWS22 AIWSFI12 SIWS24 IWS26
Maximális viszkozitás
(centistokes)
1,000 350 100 4 40 4

Min. folyadék mélység

46 cm 89 cm 54 cm 89 cm 115 cm 153 cm

Maximális vízhozam*

~1137 liter/nap 1040 l/nap ~379 liter/nap ~379 liter/nap ~1137 liter/nap ~376 liter/nap
* A vízhozam eltérhet a viszkozitás, az önálló fázisú felúszó szénhidrogén vastagsága, és az egyéb területspecifikus jellemzők függvényében

FERRET FAMILY SPECIFICATIONS
100 mm-nél nagyobb átmérőjű kutak 50 mm-nél nagyobb átmérőjű kutak
programozható automata
Típus Nagy hozamú Nagy hozamú úszó szívónyílással Standard Standard úszó szívónyílással Standard Standard úszó szívónyílással
Cikkszám HIWS42 HIWSFI12 AIWS22 AIWSFI12 SIWS24 IWS26
Hossz 58 cm 128 cm 76 cm 119 cm 127 cm 183 cm
Külső átmérő 90 mm 90 mm  45 mm 45 mm 45 mm 45 mm
Szénhidrogén sűrűsége 0.76-0.90 g /cm3

0.76-0.90 g /cm3

0.76-0.90 g /cm3

0.76-0.90 g /cm3

0.76-0.90 g /cm3

0.76-0.90 g /cm3

Maximális viszkozitás
(centistokes)
1,000 350 100 4 40 4
Minimum liquid depth 18" (46 cm) 35" (89 cm) 21" (54 cm) 35" (89 cm) 45" (114 cm) 60" (152 cm)
Szívónyílás típusa és vízszintingadozás tartománya Fix Úszó szívónyílás, 
31 cm
Fix Úszó szívónyílás, 
31 cm
Fix Úszó szívónyílás, 
31 cm

Maximális hozam*

1137 liter/nap, 91cm LNAPL esetén 1040 liter/nap, 30cm LNAPL esetén 379 liter/nap, 30cm LNAPL esetén 379 liter/nap 30cm LNAPL esetén 1137 liter/nap, 30cm LNAPL esetén 379 liter/nap, 30cm LNAPL esetén
Maximális LNAPL ciklustérfogat 1300 ml ha nem kerül bele víz 1300 ml ha nem kerül bele víz 280 ml ha nem kerül bele víz 280 ml ha nem kerül bele víz 250 ml ha nem kerül bele víz 250 ml ha nem kerül bele víz
Lefölözhető önálló fázisú felúszó szénhidrogének (LNAPL) Benzin, reaktív üzemanyag (jet fuel), kerozin, friss és degradált diesel, fűtőolajok (#2-5 fuel oils), könnyű motorolajok és hidraulika olajok Benzin, reaktív üzemanyag (jet fuel), kerozin, friss és degradált diesel, fűtőolaj, könnyű motorolajok és hidraulika olajok Benzin, reaktív üzemanyag (jet fuel), kerozin, friss és degradált diesel, fűtőolaj, könnyű motorolajok és hidraulika olajok Benzin, reaktív üzemanyag (jet fuel), kerozin, friss diesel, könnyű fűtőolaj (#2 fuel oil) Benzin, reaktív üzemanyag (jet fuel), kerozin, friss és degradált diesel, könnyű fűtőolaj (#2 fuel oil) Benzin, reaktív üzemanyag (jet fuel), kerozin, friss diesel, könnyű fűtőolajok (#2 és #3 fuel oil)
<------------------ VALAMENNYI TÍPUS ------------------>
Anyagok Rozsdamentes acél, bronz, Delrin®, Viton®; úszó szívónyílással rendelkező modellek esetén epoxy úszótest és szénhidrogén álló cső; automata modellek esetén belső epoxy úszótest
Fittingek, csatlakozók Bronz: nyomócsonk - 1/2" (13 mm); levegő kivezetés (csak automata típusoknál) - 3/8" (9 mm); sűrített levegő - 1/4" (6 mm)
Maximális emelőmagasság Programozható típusok: 61m @ 840 kPa; automata típusok: 45m @ 700 kPa
Sűrített levegő nyomás

Programozható típusok: 350-840 kPa; automata típusok: 350-700 kPa

Sűrített levegő mennyiség 0.85 - 1.7 m3/h

* A vízhozam eltérhet a viszkozitás, az önálló fázisú felúszó szénhidrogén vastagsága, és az egyéb területspecifikus jellemzők függvényében

A Teflon és a Delrin a Dow regisztrált védjegye. A Tygon a Norton regisztrált védjegye. A Viton a DuPont Dow Elastomers regisztrált védjegye.